Torget

Self-love #1

”Är det verkligen hela världen att vara otrogen?” undrar journalisten Vesna Prekopic i DN (2023-01-29). Hon tror på att bejaka passionen och att det är möjligt att både äta kakan och ha den kvar. Ann Heberlein är något mer tveksam men konstaterar att ”otrohet gör att mina väninnor trivs med livet” (SvD 2023-02-11). Emma Audas retoriska följdfråga känns både uppfriskande och mer intressant: ”Kanske sex inte blir större – utan mindre – om det bara handlar om mig.” (DN 2023-01-31).

Self-love #2

Ska vi gissa att sologami snart dyker upp även i det svenska utbudet? Enligt USA Today är ”gifta-sig-med-sig-själv” en växande trend bland kvinnor – och det perfekta sättet att lära sig älska och acceptera sig själv. Inte heller juridiskt bindande. Det är också en växande affärsidé, där allt som hör till ett bröllop – inklusive bröllopsresan – kan skräddarsys enligt önskemål. Insemination gör också barn möjligt – då krävs dock fortfarande en utomstående person. (USA Today 2022-05-29).

Margareta Atwood om sina kristna böjelser

Författarinnan till Tjänarinnans berättelse och Gileads döttrar är inte så orolig att tappa unga läsare då man i Florida förbjuder hennes böcker på skolbiblioteken. Men hon förvånas över kritiken från ”Focus on the Family”, eftersom böckerna inte alls är lika sexuellt frispråkiga som Bibeln. Hon är inspirerad av Jesu uppmaning ”akta er för de falska profeterna som kommer förklädda …” (Matt 7:15) och av kristna rörelser som Sojourners och A Rocha (The Atlantic, februarinumret 2023).

”Vi som är folket”-bibeln

Expresidentens son Donald Trump Jr. saluför en ny bibelutgåva som – smyckad med stjärnor och ränder – innehåller Självständighetsförklaringen och andra viktiga texter ur den amerikanska historien. Genom att köpa den bidrar man till att landet bevarar sina kristna värderingar. Köpet kan kombineras med andra patriotiska produkter: För 1600 SEK får man det ultimata ”Save America”-paketet, inklusive en exklusiv keps. (wethepeoplebible.com)

”Evangeliet överlever utan dig”

Sebastian Stakset – som fått kritik för sin sympati för Per-Olof Eurells berättelse om sin sons homosexualitet i boken ”Verkligheten korrigerar” – ger en minnesvärd kommentar: ”En del av teologerna verkar tro att om inte de försvarar Gud och Bibeln när det gäller hbtq, då kommer hela landet gå under. Kom igen mannen, evangeliet har överlevt i tusentals år utan dig.” (Dagen 2022-12-21)

Akta er för själen!

I en artikel i Sydsvenskan varnade mikrobiologen och pandemi-rösten Farshid Jalalvand kulturjournalisten Eric Schüldt och oss andra för att tro på själen. När såna tankar fortplantar sig kan de nämligen ”få ödesdigra konsekvenser” – liksom alla andra religiösa vanföreställningar. Hans tvärsäkra stil tyder möjligen på ambitioner att bli en svensk Richard Dawkins-avatar. En tidigare rektor på Lunds universitet konstaterar i en replik: ”Det är bättre att veta att man är troende än tro att man är vetande.” (SDS 2/1 & 3/1)

Din egen personliga tolkning

I en svensk samtid med uppenbart ökat intresse för ”de stora frågorna” och de svar som kristen tro gör anspråk att kunna ge vore det intressant om någon teatermänniska ville översätta och sätta upp den ”unga och lustfyllda” pjäsen Your Own Personal Exegesis som nyligt spelats på hippa New York-teatern LCT3. Storyn om en kristen ungdomsgrupp i en i en amerikansk småstad är tillräckligt bra för för en lång recension i kräsna New York Times. (NYT 2022-12-06)

Antikrists ankomst

Rise of the Antichrist – den femte spelfilmen baserad på Left Behind-böckerna – hade premiär i början på året. Regissören och huvudrollsinnehavare är Kevin Sorbo, på 1990-talet beundrad som Herkules i en populär TV-serie om den grekiske hjälten. Numera är han mest känd för sitt twittrande, med oreserverat stöd för Donald Trump och en räcka påståenden av typen att ANTIFA låg bakom stormningen av Kapitolium.

Nån sorts ”self-love”? (#3)

Artisten Zara Larsson hävdar sin rätt att snacka i biosalongen och får stöd av stjärnregissären Ruben Östlund. Den som ber folk att vara tysta borde gå hem, eftersom syftet med bio är att man kan ”skratta, skrika och analysera tillsammans”. DN:s Hanne Kjöller tror att de flesta fortfarande tycker som hon, nämligen att det går att tänka att ”kanske, kanske är det inte bara mig, moi, som solen kretsar kring. Att det går att visa hänsyn, även om man har juridiken på sin sida.” Det handlar om att vi tillsammans ska kunna leva någorlunda goda liv i ett sam-hälle. (DN 2023-02-08)

Skydda barnen, och …

Förlaget Puffin Book ville göra den brittiska författaren Roald Dahls (1916-1990) barnböcker mer ”inklusiva”, och har därför i samarbete med organisationen Inclusive Minds låtit skriva om avsnitt med koppling till vikt, kön och ras. Det är oklart om förändringarna även nått svenska översättningar av t ex Kalle och Chokladfabriken och Matilda. Salman Rushdie har protesterat kraftigt, liksom Amerikanska PEN. Som betraktar det hela som ”en absurd censur”. (The Guardian 2023-02-20)

Inte ”den konservativa generationen” – men längtande

I en läsvärd essä i Kyrkans Tidning skriver prästen och teologen Karin Rubenson ”vi är långt ifrån den konservativa generationen … Men vi valde andra strider. Längtade efter den kunskap och de traditioner vi bara lärt oss ifrågasätta. Vi drömde om gudstjänster som vidgar verkligheten, efter mystik, tradition och helighet. Vi anade de existentiella bråddjup som öppnar sig när man tar kristendomens förväntningar på allvar.” (KT 2022-12-20)

Redaktionen