Tillsammans i mörker

Vart tog våra drömmar vägen – och var kan vi hitta hopp?
Vårmöte i Göteborg 27 april 2024
Tillsammans I mörker - Vårmöte i Göteborg 27 april 2024
Vårmötet är en ekumenisk mötesplats för unga vuxna – och alla andra – som vill förstå sig själva, samhället och Gud. Under lördagen 27 april möts vi i Saronkyrkan för seminarier och panelsamtal om vart våra drömmar tog vägen – och var vi kan hitta hopp.
Den som vill fortsätter sedan till Betlehemskyrkan för en kvällskonsert med inspiration från Håkan Hellströms repertoar. Vårmötet i Göteborg arrangeras av föreningen Valv och tidskriften NOD i samarbete med Betlehemskyrkan, Saronkyrkan och Göteborgs Räddningsmission samt studieförbundet Bilda.  Läs mer →

Debatt i NOD

Här hittar du debatt och respons på olika artiklar och ämnen som förekommer i NOD. Just nu hittar Per Ewerts respons på professor Arne Rasmussons kritik av boken Landet som glömde Gud i NOD 2023:1. Han kommenterar även kritik från några andra recensenter, som får tillfälle att replikera, på vad vi hoppas framöver ska kunna bli en intressant digital debattsida.

Röster och kommentarer

Hör gärna av dig!

Vi vill gärna hålla kontakt med våra läsare! Så om du har en kommentar, en reflektion eller ett tips att ge, tveka inte.
Kommentarer

Notiser från all over the place

”Den fientliga media-effekten”

Reaktionerna efter ”7:e oktober” aktualiserar en klassisk studie från Stanford-universitetet som gav upphov till en teori om masskommunikation kallad ”the hostile media effect”. En grupp pro-palestinska respektive pro-israeliska studenter fick se sex TV-reportage om de ökända massakrerna i flyktinglägren Sabra och Shatila. Enligt ett antal objektiva mått visade det sig att båda sidor menade att nyhetsklippen helt favoriserade den andra sidan. Det var som att de inte hade sett samma reportage. Resultaten har senare upprepats för övertygade grupper i andra politiska konflikter. (Vallone et al (1985): J Pers Soc Psychol, 49 (3): 577-585)

Motströms utan kors

NOD gläder sig åt allt och alla som delar ambitionen att i vår efterkristna samtid försöka fördjupa samtalet om kristen identitet och kultur. Det har därför varit väldigt fint att under hösten få ta del av två nyutgivna böcker som verkligen bidrar till det samtalet: filmproducenten och pastorn Fredrik Lindés ”Ta av dig korset och följ mig” (Libris) och narkos­läkaren Emanuel Bäckryds ”Motströms – om den svåra konsten att vara kristen” (Spricka Förlag). Rekommenderas starkt!

Vilka är kultureliten?

Med anledning av att ett kommunalråd i Norrköping ställer undersköterskor och ensamstående föräldrar mot en ”bortskämd kulturelit” skriver författaren Ola Larsmo om hur ett kulturliv tillgängligt för alla har varit ett avgörande verktyg för många generationer (inklusive hans egen) som börjat vandringen ur ett förkrympande klassamhälle. (Tidningen Vi 2023-09-11)

2 x Endlösung?

Det är svårt att gå förbi en demonstration där det aggressivt skanderas ”from the river to the Sea – Palestine shall be free” utan att känna en rysning längs ryggraden – kan det handla om något annat än att utplåna Israel? Rysningarna sprids i hela kroppen när man senare, i en video producerad av den ultranationalistiska israeliska organisationen The Civil Front, ser judiska barn – till krigsbilder från Gaza – sjunga ”vi ska utplåna dem alla…ingenting kommer att bli kvar…vi ska visa världen hur vi förintar våra fiender”. (The Times of Israel 2023-11-21)

Organstölderna på Abu Kabir-sjukhuset

I en artikel i Aftonbladet 2009 ställde fotojournalisten Donald Boström frågan om det fanns fog för misstankar om att organ togs olagligt från unga palestinska män som dödats på Västbanken. Artikeln blev hårt kritiserad, ledde till en diplomatisk kris Sverige-Israel och Boström blev uthängd som lögnare. Nu visar en lång artikel i tidskriften Filter att Boström var på rätt spår, och att Abu Kabir-institutet (den enda institution i Israel med rätt att genomföra obduktioner vid oklara dödsfall) hade satt i system att i samband med obduktioner olovligt ta organ. Inte bara från palestinier – men de var lättast att hantera, eftersom ingen förde deras talan. (Filter, nummer 29, dec 2023)

Planetära gränser

Detta NOD-nummer färdigställs samtidigt med COP28 i Dubai, där ordförande Sultan Ahmed Al Jaber är både klimatskeptiker och chef för ett oljebolag, vilket inger oro för ytterligare fördröjning av nödvändiga åtgärder avseende koldioxidutsläppen. Samtidigt visar ledande forskare att Jorden redan passerat ytterligare fem gränser för vad planeten tål. När ska det vända – och var kommer barnen in? (Science Advances, 9:37, 2023-09-13)

Elon Musk

Statsvetaren David Runciman sammanfattade sina intryck efter att ha punktmarkerat Elon Musk närvaro på sociala medier i tre månader: ”Mellan här och nu och en framtid som existerar bortom allt vi för närvarande känner till, har Elon Musk egentligen ingen åsikt. Han är utomordentligt närvarande och nästan omöjligt avlägsen. Han är helt klart ett geni och han är också en dåre. Han är tidsandan.” (The Guardian 2023-09-23).

Gud och fotbollen

I antologin ”Praying and playing” som utkommer i vår skriver islamologen Leif Stenberg om det nära sambandet mellan fotboll och religion, och menar att Gud finns i fotbollen. Han påminner om att Benjamin Netanyahu och Hamas högsta ledare Ismael Haniyah har en sak gemensam: kärleken till fotboll. (Dagens Nyheter 2023-11-21)

Lars Anderssons ”Salome Alexandra”

Salome Alexandra (137-67 f Kr) var den sista regenten över ett självständigt Judeen, men är också titeln på en roman av Lars Andersson (Bonniers, 2017). Andersson har beskrivits som ”en av de, utanför den judiska gemenskapen, som kan denna tradition på djupet”. I romanen – som med diktarens rätt gör Jesus samtida med Salome Alexandra – gestaltas hur det kristna bryter sig fram inuti det judiska.

Samtal i novembermörkret

I flera europeiska länder inbjuder kyrkorna sedan länge till en dag på året med samtal och utbyte mellan kristna och judar. Sveriges kristna råd har följt exemplet och instiftade 2022 en återkommande novemberdag med namntet ”Rötter och Liv”, för judisk-kristna samtal och fördjupning.

Fördjupning om Jesus-revolutionen

Över 40 000 personer har sett filmen Jesus revolution på svenska biografer. För den som vill få en kompletterande bild rekommenderas dokumentärfilmen ”Frisbee: The life and death of a hippie preacher”, som kan ses gratis på Youtube.

Onkel Tumskruv i Dagens Nyheter

Mitt i novembermörkret konstaterar DN:s kulturchef Björn Wiman att det känns som att vi just nu lever i en lajvad version av Uppenbarelseboken. Men med utgångspunkt hos överdjävulen i ”Helvetets brevskola” konstaterar han, tillsammans med C. S. Lewis, att både kvalfull ängslan och enfaldig tillförsikt är själstillstånd som demonerna finner önskvärda. Hoppet består i att ”inte köra fast i beräkningar om en framtid som inte är förutbestämd… och därför leva och verka på ett ansvarsfullt sätt idag.” (Dagens Nyheter 2023-11-19)

NOD på Facebook

Arne Rasmussons artikel i NOD#1-2023, om de överdrivna vetenskapliga anspråken i Per Ewerts bok Landet som glömde Gud, har följts av debatt både på NODs hemsida och i tidningen Dagen. Det välkomnas. NOD vill gärna uppmuntra till fler fördjupande samtal med utgångspunkt i artiklar vi publicerar. Som ett led I detta lanserar vi ett rum på Facebook – ”NODsamtal” – som ni också hittar till genom vår Facebook-sida ”NODtidskrift”. Välkomna!

Teologisk reflektion om AI

Mycket i floden av spekulationerna om AI och dess inverkan på våra liv känns ytligt och teologiskt oreflekterat. Noreen Herzfelds bok The Artifice of Intelligence (Fortress Press, 2023) är därför ett välkommet bidrag. Med utgångspunkt i Karl Barths kriterier för autentiska relationer analyserar professorn vid St John’s University förutsättningar för relationer mellan människor och AI, och vad det är som gör oss så intresserade i själva frågeställningen. Centrala delar av resonemanget sammanfattas i ett samtal med författaren i Sojourners (2023-08-15).

Koranbränning och bibelläsning

Samma dag som ännu en koranbränning planeras i Malmö ägnar Sydsvenskan två uppslag åt sju medelålders Malmöitiska muslimers relation till boken. De uttrycker en mycket nära relation till Koranen, som de flesta läser dagligen. Samtidigt återkommer rapporter om minskande bibelläsning bland kristna. Man kan undra hur lätt det skulle ha varit för tidningen att hitta sju malmöbor med en liknande respekt och kärlek till Bibeln? (Sydsvenskan 2023-09-03).

Vår gemensamma mänsklighet?

I juli släpptes den senaste av FN:s årliga rapporter om tillgång på mat i världen. Allt tyder på att den positiva utvecklingen har vänt, och att målet att utrota all hunger till 2030 inte kommer att nås: 735 miljoner människor lider för närvarande av hunger, vilket är 122 millioner fler än innan pandemin slog till 2019. 30 % av jordens befolkning saknar tillgång till ”adekvat matförsörjning”. Enligt en hög FN-chef är detta ”det nya normala”, p g a krig, klimatkris och ekonomisk instabilitet. (The State of Food Security and Nutrition in the World 2023).

Techmiljadärernas rädda värld

I Survival of the Richest: Escape Fantasies of the Tech Billionaires ger digitala samtidsanalytikern Doug Rushkoff en inifrån-skildring av IT-miljardärernas sätt att – utan hänsyn till resten av mänskligheten – hantera sin rädsla för ”The Event” (=Den Stora Katastrofen): ”Det finns en anledning till varför dom trivdes med Jeffrey Epstein och Richard Dawkins – såna som menar att det enda som räknas är gener, att vi lever i ett helt materiellt universum och att allt utom ettor och nollor är ovidkommande brus.” (The Guardian 2023-05-23).

”Allt är lögn – inklusive altruism”

I en av sina många mycket bra artiklar beskriver DN:s Rysslandskorrespondent Anna-Lena Laurén likheterna mellan allmän populism och den fascism hon sett smyga sig på det ryska folket. Hon skriver bland annat: ”Bristen på övertygelse och politiska åsikter är ett av de mest utmärkande dragen för postsovjetiska samhällen. Tron att ingenting är sant och alla ljuger betraktas i Ryssland som ett tecken på intelligens. I själva verket är det ett inlärt beteende…. [Liksom försöken att] övertyga människor om att altruism inte finns och därför ska vi bara tänka på oss själva.” (DN 2023-06-14).

Edward Snowden – tio år senare

I somras hade det gått tio år sedan Edward Snowdens avslöjade hur amerikanska och brittiska säkerhetstjänster övervakar sina medborgare. I en intervju konstaterar han att den teknik som användes 2013 var rena barnleksakerna jämfört med vad som finns idag, inklusive ansiktsigenkänning och inympade spionprogram som Pegasus: ”Vi litade på att regeringar och teknikföretag inte skulle bedra oss. Men det gjorde dom. Och det kommer att hända igen. Därför att så fungerar makt.” (The Guardian
2023-06-08).

Fruktans-värt

Den ortodoxe prästen, metropoliten och författaren Anthony Bloom (1914-2003) verkar ha fått en tidig skolning i vad som verkligen är värt att frukta – och inte. ”Under studietiden hände en gång, när den unge Anthony kom hem under ett skollov, att hans far sa: ’Jag har varit orolig för dig’. ’Var du rädd för att jag skulle råka ut för en olycka’ undrade Anthony. ’Nej’, svarade fadern, ’det hade inte betytt något, även om du blivit dödad. Men jag var rädd för att du förlorat din integritet’.” (Halldorf & Halldorf, Trons vittnen).