Sommarakademin 2024
En andra chans
Vill du lyssna en gång till på några av föredragen eller missade du Sommarakademin 2024 helt? Då har du en andra chans här!
Debatt i NOD
Röster och kommentarer
En av våra mer fascinerande kulturtidskrifter är Nod. Den är inte bara läsvärd. Den är också viktig.
NOD är en av få miljöer där det är OK att tänka på ett annat sätt än i den svenska mainstream-kulturen.
NOD lyckas på ett märkligt sätt ofta sätta fingret just där det bränner till just nu i samhälle och kyrka.
Jag läser NOD. Som motvikt, för att jag tror att det är viktigt att i alla fall försöka byta perspektiv.
En av Sveriges bästa – och minst kända – kulturtidskrifter heter NOD.
Tidskriften NODs specialitet tycks vara att lyckas med det omöjliga: samhällsanalys, konst, teologi och existentiella frågor i en enda tidskrift.
Jaaa!
Goda nyheter att NOD fortsätter!
Längtar – har sparat alla nummer!
Ser fram emot att få läsa den!
Ser fram emot att läsa!
Kul. Den tidskriften behövs!
Då kanske det blir en återknytning till det som en gång var… Lycka till!
Gött att gamla NOD är tillbaka!
Så bra nyhet
Den har varit saknad!
Hör gärna av dig!
Notiser från all over the place
Herbert Tingstens mardröm
Man ska nog inte dra för stora växlar om ”påkristning”, vare sig man är positiv eller negativ till en sån utveckling. Men Dagens Nyheter fortsätter att förse läsare och debattörer med material som speglar ett nytt klimat avseende synen på andlighet och religionens (mest kristen sådan) plats. Religionshistorikern David Thurfjell ger en uppseendeväckande tolkning av sista avsnittet av TV-serien Tunna blå linjen som ”ett sorts försvar av gudstro som livshållning” (2024-11-14) och Hanna Hellquist utbrister ”Gud vad jag behöver en tro just nu” (2024-11-26). Björn Wiman tar katedralen i Köln som förebild för ett sätt att tänka om hur ett samhälle kan skapa något som är större än nuet, även när nuet ser mörkare ut än på mycket länge (2024-12-01), och musikrecensenten Kristofer Ahlströms citerar slutet på gruppen The Flaming Rocks jullåt A Change at Christmas inför ett 2025 som i alla avseenden tycks bli ännu ett annus horribilis. Han låter citatet bli ”en bön mot bättre vetande”: ”Säg att det inte är så” (2024-12-01)
Bonhoeffer kidnappad
I slutet av november släpptes filmen Bonhoeffer: Pastor. Spy. Assasin. Tyvärr är den ännu ett uttryck för den förvanskning och missbruk av Dietrich Bonhoeffers arv som amerikanska högernationalistiska kristna ägnat sig åt under lång tid, med den inflytelserike författaren och radioprataren Eric Metaxas i ledarrollen. I oktober gjorde Bonhoeffers efterlevande släktingar ett kraftfullt uttalande mot detta (nättidningen CURRENT 2024-10-20) och en grupp ledande Bonhoeffer-forskare gjorde samtidigt en liknande stark markering (augsburg.edu/news, 2024-10-30). Detta hindrar inte att en person som Jim Wallis – en av de mest uttalade kritikerna av det egna landets högernationalism – rekommenderar folk att se filmen.
Sommarakademi – Save the Date
NOD:s sommarakademi går av stapeln i Örebro 15-17 augusti. Notera i almanackan. Program kommer.
Smålands akademi och NOD
När Smålands akademi delade ut sitt Wallqvistpris i mitten av november var en del av motiveringen ”för viktiga bidrag till en samhällsanalys ur ett kristet perspektiv […] i tidskriften NOD”. (SVT Nyheter Jönköping, 2024-11-04)
Hela evangeliet till hela människan
Alla som hör hemma i den delen av svensk kristenhet bör läsa och fundera vidare på en ledartext av Fredrik Wenell i tidningen Dagen (2024-11-28). Han pekar på att evangelikala kristna ofta främst engagerar sig för att markerar avståndstagande, särskilt avseende ”en alltför liberal bibelsyn” och ”en inte tillräckligt konservativ syn i specifika moraliska frågor”. Han efterlyser en mer positiv vision om varför människor behöver Jesus, som också uttrycks i ett förnyat och fördjupat diakonalt engagemang.
”Jesus sexig för högerns nätkrigare”
En redaktör på Expressen satte rubriken ovan på ännu en vass krönika av Joel Halldorf där denne med en rad exempel pekar på hur alltfler personer som driver nationalistiska projekt sneglar mot kristendomen som ett vapen i kulturkriget (Expressen 2024-11-24). De kulturkristna konvertiternas dilemma är, enligt Halldorf, att ”de älskar kristendomen som ideologi mer än Jesus som Frälsare”. Han får mothugg av Ivar Arpi (Rak höger, 2024-11-26) som undrar varför Halldorf inte på samma sätt ”lyfter hur vänstern, särskilt inom Svenska kyrkan, har gjort tron till en plattform för sina politiska mål”. Fortsättning lär följa.
Nytt användbart ord
I samband med fiaskot vid införandet av det nya journalsystemet Millenium i Västra Götaland bidrog IT-forskaren Petter Falk till att många icke-specialister lärde sig ett nytt ord. Begreppet datafikation är inte detsamma som digitalisering, utan beskriver ”när data görs till gud”, i processer som strävar efter att reducera människors liv och vardag till siffror och indikatorer, oavsett dess rimlighet. (DN Debatt 2024-11-18)
Koldioxidutsläppen fortsätter öka
I samband med klimatmötet COP29 i Baku publicerade Global Carbon Project färska data som visar att utsläppen av koldioxid beräknas bli 37,4 miljarder ton 2024, en ökning med närmare en procent jämfört med året innan, och med 8 procent jämfört med Parisavtalet 2015. Fortfarande syns ingen kulmen och Parisavtalets 1,5-grader mål är allt svårare att nå. (Svenska Dagbladet 2024-11-13)
Fattigdomen i världen ökar
Den världsberömde svenske statistikern Hans Rosling talade 2015 om att fattigdomen i världen skulle kunna utraderas på 15 år. Med smärta kan man konstatera att utvecklingen gått åt motsatt hållet. Enligt Världsbankens färska rapport Poverty, Prosperity and Planet Report 2024 lever 44 procent av världens befolkning i fattigdom, och FN:s hållbarhetsmål om att extrem fattigdom ska vara avskaffad före år 2030 är inte längre inom räckhåll.
Ännu en gång
Enligt den stora vallokalsundersökning som genomförs av de största TV-bolagen röstade återigen 82 procent av de vita väljare som identifierar sig som ”evangelikaler eller pånyttfödda kristna” för Donald Trump i presidentvalet i november (ABC National Exit Polls). The Barna Group, som gjort en grundligare analys av de kristna väljarna, justerar ner dessa siffror något, och skriver att 75 procent av de som beskrivs som ”integrerade lärjungar med en biblisk världsbild” röstade på Trump (2024 Election Research - Report #2. Barna-CRC, Arizona Christian University). I båda rapporterna finns många andra intressanta detaljer att hämta.
Brott och straff
”The Stockholm Prize of Criminology” betraktas som kriminologins Nobelpris. För 2025 tilldelas priset den amerikanske juristen Bryan Stevenson (delat med Frances Cook). Stevenson växte upp i en kyrka som betonade ”upprättelse efter fall” och är fortsatt en engagerad kristen, vars livshistoria finns återberättad i boken Riggad sanning (Libris, 2020). I en intervju i samband med kungörandet av priset, menar Stevenson att den svenska utvecklingen mot allt hårdare straff för barn och tonåringar är kontraproduktiv.
NOD-konstnär fortsatt fängslad
Den kinesiske konstnären Gao Zhen, som på tillfälligt besök i hemlandet arresterades i slutet på augusti, sitter vid NOD:s pressläggning fortfarande fängslad utan rättegång. Hans fru och sex-årige son (med amerikanskt pass) hålls kvar i Kina som gisslan i syfte att han ska erkänna brottet att ha ”vanhedrat minnet av kinesiska hjältar och martyrer” – det vill säga ordförande Mao. Flertalet verk av Gao Zhens och brodern Gao Qiangs konst, som visades i NOD#4-2015, är nu beslagtagna av kinesiska myndigheter.
NOD-konstnär fängslad i Kina
NOD#4-2015 handlade om ”Fanatism”. Numret illustrerades av konstnärsduon ”bröderna Gao” (Gao Zhen och Gao Qiang). Många av verken innehöll smarta, smått humoristiska men kritiska referenser till Mao och kulturrevolutionen, där en Kristus-gestalt i flera fall fungerade som en sorts kontrast. Bröderna bor numera i USA, men Gao Zhen var i somras på återbesök i hemlandet. Den 26 augusti, några dagar innan han skulle lämna Kina, stormade ett trettiotal poliser in i studion, arresterade Gao Zhen och beslagtog verk som anses bryta mot lagen om att inte vanhedra Folkets hjältar och martyrer. I skrivande stund vet ingen vad som väntar konstnären. (NOD-numret, som finns bläddringsbart på vår hemsida, innehåller flera av de beslagtagna verken).
Nedmontering påbörjad
När regeringen i rekordfart gör om det svenska biståndet i grunden pressas biståndsmyndigheten Sida att i ännu högre tempo ta fram förslag. Den 15 mars sade myndigheten upp alla avtal med de sjutton företrädare för civilsamhället som dittills hanterat öronmärkta 1,8 miljarder kronor. De ska nu konkurrensutsättas i en tävling med alla andra intresserade aktörer. Tvärbromsningen har inneburit att ingångna avtal med organisationer i utvecklingsländer inte kunnat fullföljas. Nu visar en utredning att det krävs 540 heltidstjänster för att administrera det nya systemet, till en kostnad av cirka 768 miljoner. Enligt regeringen ska förändringarna vara genomförda till årsskiftet. Kritiken är omfattande både bland organisationer och Sida-tjänstemän. Men få vill yttra sig, av rädsla för att hamna i onåd. (För en gedigen genomlysning, se Dagens Nyheter 2024-09-01)
Nedmontering fullföljd
Det Sida-ägda utrikesmagasinet OmVärlden (tidigare Sida/Rapport) började ges ut 1970. I januari 2023 gav regeringen besked om dramatiskt minskat stöd till information och kommunikation om bistånd och biståndspolitik. I två snabba steg har detta drabbat OmVärlden, och 30 september stängs webbsidan ner helt. En arkiverad kopia kommer att skickas till Kungliga biblioteket. (Dagen 2024-08-31).
Girig-Sverige lever vidare
Efter sexton års arbete upptaxerade Skatteverket i våras 67 riskkapitalister med totalt 1,6 miljarder, baserat på bedömningen att deras bonusar bör beskattas som inkomst av tjänst och inte enligt de så kallade 3:12-reglerna. Samtliga har överklagat, vilket medfört att regeringen i tysthet tillsatt en utredning som på kort tid ska komma med nytt förslag. Mats Tjernberg, professor i skatterätt vid Lunds universitet, konstaterar att utredningsdirektiven förefaller utformade som en beställning från riskkapitalbranschen. (Svenska Dagbladet 2024-08-28)
Fler pusselbitar om Epoch Times
NOD#1-2023 innehöll en granskande artikel om tidningen Epoch Times och dess kopplingar till olika konspirationsteorier och stöd för extrem högernationalism. New York Times (NYT) har följt upp med ett reportage om penningtvätt kopplat till tidningen (NYT 2024-06-03) och om grava missförhållanden i den närstående dansgruppen Shen Yun, som också gjort hajpade Sverige-besök (NYT 2024-08-15).
Utredningar som beställningsverk
Länge kunde besvärliga politiska frågor begravas i fleråriga utredningar. Numera tenderar svenska utredningar snarare att bli beställningsverk som förväntas ge förutbestämda svar på kortast möjliga tid. Tack vare samvetsgranna och kunniga tjänstemän lyckas det inte alltid. Det senaste exemplet är Joakim Ruists utredning om frivillig återvandring, som får Sverigedemokraternas idéer att framstå som orealistiska och mycket dyra. Tyvärr tycks konsekvensen bli att tillsätta en ny utredning. (Dagens Nyheter 2024-08-13)
N.T. Wright, Jesus och makterna
I en intervju om nyutkomna boken Jesus and the Powers (SPCK Publishing, 2024) konstaterar den välkände teologen N.T. Wright att det råder brist på reflektioner kring politisk teologi. En av hans grundtankar är att ”kyrkan är menad vara en arbetsmodell för vad Gud har lovat att göra för världen” för att visa hur ett mänskligt samhälle borde se ut. (Christianity Today, 2024-08-14)
Angelägen Springsteen
DN-recensenten Mattias Dahlström ger toppbetyg åt Bruce Springsteens sommarspelning i Stockholm, när denne desperat jagar något att fortfarande tro på. Han tycks ha hittat ny kraft i gospel och bön, på ett sätt som gör att ”närheten till en högre makt ligger åtminstone bitvis nära”. När Springsteen mot slutet gång på gång upprepar ”death is not the end” känns legenden ”angelägen på ett nytt och annorlunda sätt”. (Dagens Nyheter 2024-07-16)